ROLADKI Z BOCZNIAKAMI

ROLADKI Z BOCZNIAKAMI

– Indyk natarty czosnkiem, posmarowany musztardą, wykładamy szynką parmeńską i farszem z grzybów (grzyby boczniaki podsmażone z cebulką)
– roladkę wkładamy do piekarnika na 200st. na 40-50min

Podajemy z ogórkiem kiszonym bądź kapustą, sałatką 🙂
Smacznego, na zdrowie 🙂

CIEKAWOSTKI O BOCZNIAKACH

zawierają białko przyswajalne w 70 proc., sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych.

Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran – może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej