Piernik wersja ekspresowa bez jajek, na mleku migdałowym z wyjątkowo pyszną polewą 😉

 

Składniki na ciasto (wyszły 2 keksówki) :

-2 szklanki mleka migdałowego
– 3 szklanki maki orkiszowej
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 duże łyżki dowolnego dżemu ( ja użyłam śliwki i czarnej porzeczki)
-duża łyżka przyprawy do piernika

Na polewę:
– 1/2 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki karobu
– łyżka wrzątku

1. Olej, mleko i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać i przelać do dwóch foremek keksowych. Wstawić do nagrzanego do 180st. Piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
2. Polewa: masło, cukier puder i karob zagotować. Dodać wrzatek na sam koniec i zdjąć z ognia. Mieszać,ąz całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polać ciasto polewą oraz udekorować