Kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne

Skład:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo ( potrzeć na tarce z grubymi oczkami)
  • 1 jajo surowe
  • 1 łyżeczka majonezu kieleckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, sól do smaku
  • pietruszka i szczypiorek ilości wedle uznania – kto co lubi
  • 2-3 łyżki otrębów lub zmielonych płatków owsianych

Wszystko razem wymieszać, uformować kotleciki i obtoczyć w panierce, która składa się z otrębów wymieszanych z częściowo zmielonymi płatkami owsianymi.
Smażyć na patelni do zarumienienia
Podawać z sałatką i sosikem ( majonez kielecki + ketchup naturalny) smacznego 🙂

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej