Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe na mące żytniej razowej i bez jajek już upieczone
Pachnie w całym domku mmm♥

Przepis na ciasto śliwkowe bez jajek i bez miksera :

-250g śliwek przekrojonych na pół, bez pestek i obtoczonych w cynamonie

tu ciasto na mniejszą blaszkę – połowa porcji – można podwoić ilość składników:

– pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
– pół szklanki mąki pszennej razowej
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka cynamonu
– szczypta soli
Połączyć suche składniki

Dodać pół szklanki mleka i 1/3 oleju rzepakowego
Połączyć składniki bez długiego mieszania – bez miksera tak jak muffiny

Piekarnik 180st. około 50 min 🙂

Smacznego 🙂

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej