Ciasto marchewkowe z orzechami, miodem i serkiem mascarpone

Komu przepis ?

Składniki na CIASTO:
– 2 jajka
– 150g cukru pudru lub drobnego cukru
– 150ml oleju roślinnego
– 200 g drobno startej marchewki
– 1/2 startego jabłka
– garść orzechów włoskich i brazylijskich
– 50g wiórek kokosowych
– 200 g mąki orkiszowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli

Jajka (temeparatura pokojowa) ubić do podwojenia objętości, następnie dodać cukier, aż masa będzie puszysta, następnie cieniutkiem strumieniem dodać olej.
Dodać orzechy, wiórki, jabłko i marchewkę i wymieszać. Ustawić piekarnik na 150 st.C
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sode i sól wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec 60 min w temp. 150st C.

KREM ORZECHOWY

-500g serka mascarpone
– 8 łyżek masła orzechowego najlepiej domowej roboty
– 8 łyżek drobnego cukru
– szczypta soli

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej