Chlebek bananowy z orzechami włoskimi
Składniki :
- 2 jajka ( ja użyłam 2 łyżki siemienia lnianego ,które przemieliłam i połączyłam z wodą)
- 4 czubate łyżki miodu pszczelego ( użyłam miodu z czarnym bzem)
- filiżanka (ok.70g) oleju
- 50g jogurtu naturalnego
- łyżka cynamonu
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- 3 banany, bardzo dojrzałe
- 200g mąki orkiszowej bądź pszennej razowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- masło lub olej do wysmarownaia blaszki – bądź papier do pieczenia 🙂
Blaszka keksówka o wymiarach 11-30 cm
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany rozgnieść widelcem.
Jajka miksuj z miodem i cynamonem na wysokich obrotach tak długo, aż zrobi się puch. Następnie zmniejsz obroty i dodaj oleju. Delikatnie mieszając dodaj jogurt naturalny. Miksuj na wolnych obrotach i dodaj łyżkę mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną oraz pozostała mąkę. Na koniec wsypać większą część orzechów włoskich – resztę pozostawić na posypanie na wierzch. Masę przelać do blaszki. Piecz do czasu, aż nie będzie „mokrego patyczka” – około 60 minut.
Smacznego 🙂
Idealne jako drugie śniadanie dla dzieciaków, jako deser – jako pyszne ciacho do kawy <3