Chlebek bananowy z orzechami włoskimi 

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi

 

Składniki :

  • 2 jajka ( ja użyłam 2 łyżki siemienia lnianego ,które przemieliłam i połączyłam z wodą)
  • 4 czubate łyżki miodu pszczelego ( użyłam miodu z czarnym bzem)
  • filiżanka (ok.70g) oleju
  • 50g jogurtu naturalnego
  • łyżka cynamonu
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 banany, bardzo dojrzałe
  • 200g mąki orkiszowej bądź pszennej razowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło lub olej do wysmarownaia blaszki – bądź papier do pieczenia 🙂

Blaszka keksówka o wymiarach 11-30 cm
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany rozgnieść widelcem.
Jajka miksuj z miodem i cynamonem na wysokich obrotach tak długo, aż zrobi się puch. Następnie zmniejsz obroty i dodaj oleju. Delikatnie mieszając dodaj jogurt naturalny. Miksuj na wolnych obrotach i dodaj łyżkę mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną oraz pozostała mąkę. Na koniec wsypać większą część orzechów włoskich – resztę pozostawić na posypanie na wierzch. Masę przelać do blaszki. Piecz do czasu, aż nie będzie “mokrego patyczka” – około 60 minut.

Smacznego 🙂

Idealne jako drugie śniadanie dla dzieciaków, jako deser – jako pyszne ciacho do kawy <3

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej