AROMATYCZNE LECZO wypełnione po brzegi warzywami ?
Jedno z ulubionych, pysznych i jednogarnkowych dań
LECZO:
- cukinia 2 sztuki
- papryka czerwona 3 sztuki
- bakłażan 1 sztuka
- dwie cebule
- pomidory 6-7 szt.
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- przyprawy( szczypta imbiru mielonego, kurkumy, oregano, bazylii, liść laurowy i ziele angielskie, można dodać przyprawy do kuchni włoskiej
- pasata pomidorowa z ziołami 0,7l
- 2 jajka (jeśli ktoś ma ochotę dokłada : kiełbasę bądź mięsko)
Cukinię, paprykę, bakłażan, cebule, pieczarki i pomidory pokroić w kosteczkę.
Następnie wszystkie składniki podsmażyć 2 min. na patelni z dwoma łyżkami oleju rzepakowego zimnotłoczonego, dodać gorącej wody 150ml i dusić pod przykryciem do miękkości.
Dodać pasatę pomidorową i podgotować jeszcze 5 min.
Na sam koniec dodać ugotowane jajko/ mięso/kiełbasę bądź ser feta – co kto lubi, podawać ustrojone zieloną natką pietruszki z łyżeczką oliwy z oliwek.