AROMATYCZNE LECZO

AROMATYCZNE LECZO wypełnione po brzegi warzywami ?

Jedno z ulubionych, pysznych i jednogarnkowych dań

LECZO:

  • cukinia 2 sztuki
  • papryka czerwona 3 sztuki
  • bakłażan 1 sztuka
  • dwie cebule
  • pomidory 6-7 szt.
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • przyprawy( szczypta imbiru mielonego, kurkumy, oregano, bazylii, liść laurowy i ziele angielskie, można dodać przyprawy do kuchni włoskiej
  • pasata pomidorowa z ziołami 0,7l
  • 2 jajka (jeśli ktoś ma ochotę dokłada : kiełbasę bądź mięsko)

Cukinię, paprykę, bakłażan, cebule, pieczarki i pomidory pokroić w kosteczkę.
Następnie wszystkie składniki podsmażyć 2 min. na patelni z dwoma łyżkami oleju rzepakowego zimnotłoczonego, dodać gorącej wody 150ml i dusić pod przykryciem do miękkości.
Dodać pasatę pomidorową i podgotować jeszcze 5 min.
Na sam koniec dodać ugotowane jajko/ mięso/kiełbasę bądź ser feta – co kto lubi, podawać ustrojone zieloną natką pietruszki z łyżeczką oliwy z oliwek.

Monika Cebula

dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki, doradca żywieniowy,
członek Towarzystwa Psychodietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej